Niezły meksyk Chili con carne

chili-con-carne10

 

Okazuje się, że bycie na diecie odchudzającej wcale nie musi oznaczać wyrzeczeń w kwestii smaku. Dziś polecam mój obiad – niezły meksyk. Oczywiście mogą pojawić się głosy,  że z meksykańską potrawa ma to niewiele wspólnego. Ale o gustach nie dyskutuje się.

składniki dla 1 osoby:
  • wołowina porcja 80 g
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni pomidor
  • 1/2 małej papryki czerwonej
  • 3 łyżki fasoli konserwowej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • kumin
  • ryż brązowy 1/2 woreczka

chili-con-carne

Sposób przygotowania:

  1. 1. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.

chili-con-carne2

2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie

chili-con-carne3

3. Kroimy wołowinę i dodajemy do cebuli i czosnku, podsmażamy

chili-con-carne4

4. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz 3 łyżki wody. Całość smażymy około 10 minut.

chili-con-carne5

5. W między czasie na drugiej patelni teflonowej prażymy kumin (kmin rzymski). Następnie ucieramy w moździerzu. Uwaga: aby nie przypalił się.

chili-con-carne6

6. Dodajemy kawałki papryki do naszego sosu i smażymy nadal 5 minut.

chili-con-carne7

7. Następnie dodajemy odsączoną fasolę.

chili-con-carne8

8. Na koniec dodajemy ryż, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kuminem.

chili-con-carne9

9. Podajemy obficie posypane świeżą kolendrą lub zieloną pietruszką.

chili-con-carne10

Smacznego :)

Kwiecień 27th, 2016

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *